|
JEOFİZİKSEL YÜZEY ARAŞTIRMASI
Geoffrey and Françoise Summers
2010'da yürütülen elektrik özdirenç yüzey araştırmasının ilk hedefi, Kale'den Göz Baba Kapısı'na doğru, Güney Sırtın karşısında uzanan alana genişlemek (Şekil 4); ikincisi ise Chicago ekibinin kazılarından önce, Merkezi dağ kolu üzerindeki 'Tapınak' çevresine doğru uzanmaktı. Kötü hava koşullarına karşın, güzel sonuçlar elde etmek için (Şekil 3a ve b) toprak yeteri kadar nemli iken, toplam 27 günlük tarama çalışması gerçekleştirilmiştir. Gerekli görülen yerlerde 20x20m'lik köşe noktaları Total Station ile yeniden konumlandırılmış (Şekil 5) ve Şahmuratlı Köyü'nden deneyimli işçilerce GEOSCAN RM15 direnç ölçer kullanarak taranmıştır (Şekil 6).
Güney Sırttaki çalışmalar bu alanın, Kerkenes'te alışık olduğumuz genel karaktere uygun olan kentsel yapı adaları ile dolu olduğunu doğrulamıştır. Sonuçlar, Saray Yapı Grubu'nun arkasındaki alan ile batı surunun iç tarafında, 1928'de Erich Schmidt tarafından incelenen alan arasında belirgin bir kamusal yapının, atölyelerin veya ahırların bulunmadığını göstermiştir.
'Tapınak' alanının elektrik özdirenç yüzey araştırması
(Şekil 7), yanmış geniş yapının civarındaki
çevre yapıları ve ögeleri, jeomanyetik yüzey araştırmasından
çok daha detaylı bir biçimde (Şekil 3b ve 3c)
ortaya koymuştur.
Elektrik yüzey araştırmasından elde edilen sonuçların sıra dışı okunurluğu, araştırmanın devamını zorunlu kılmaktadır. Amacımız ise, kentsel dinamiklerin analizi için daha kesin bilgi toplamak için araştırmayı kentin kuzey ucuna genişletmektir. Bu amaçla, Scott Branting'in beş yıllık kazı ve bir kentsel yapı adasının görsel sunumu programından önce, şehrin kuzey kesimi zaman ve koşulların elverdiği oranda 2011'de taranacaktır.
'TAPINAK'TA KAZILAR
Scott Branting, Sevil Baltalı Tırpan, Joseph Lehner
Haziran ve Temmuz ayları boyunca kentin orta güney kesiminde TR27 ve TR28 açmaları, iki odalı geniş bir bina -A Yapısı- ile hemen arkasındaki daha küçük bir binanın -B Yapısı- önemli bir kısmını açığa çıkarmak amacıyla konumlandırılmıştır (Şekil 3b and 3c). Bu binalar, hem boyutlarından ve hem de jeofizik araştırmasında daha önceden görüldüğü üzere, şehirdeki bir çok yapının aksine duvarlarla çevrilmiş yapı adaları dışında konumlanmalarından ötürü ilgi çekicidir. A Yapısı'nın büyüklüğü ve şeklinin, jeofizik yüzey araştırmasında belirlenen diğer üç büyük yapı ile benzerlik gösterdiği gözlenmiş ve bu yapının bir tapınak olabileceği öne sürülmüştür. Aynı zamanda jeofiziksel veriler, bu geniş yapının şehrin nihai yıkımı esnasında kasten ateşe verildiğini göstermiştir.
Açma TR27 (Şekil 8 ve 11), A Yapısı'na ait giriş salonunun yarısı ile yapının geniş iç odasının bir çeyreğini açığa çıkarmıştır. Açmada aynı zamanda, yapının hemen önündeki alanın bir kesimi, kuzeyindeki yapı adasının çevre duvarı ve bu çevre duvarı ile A Yapısının arasındaki geçit incelenmiştir. Açma TR28 (Şekil 11), A Yapısı'nın arka duvarını, binaların gerisindeki alanı ve B Yapısı'nı gün ışığına çıkarmıştır. B Yapısı'nın ön yüzünde bir kapı ile birbirine bağlanan iki odanın bir kısmı kazılmıştır. |